Szimbólumok

2014.02.27 11:11

Legtöbbünk vizuális típus, s képiesen gondolkodik. Egy ismerősöm vizsgára készült géptanból. Hiába olvasta a könyvet, s nézte a képeket, igazán nem elevenedett meg előtte. Akkor egy ötlettől vezettetve elmentünk egy géptelepre, és ahogy megnézhette, megfoghatta az ott levő gépeket, kezdte érteni a működésüket.

Izraelben viszont a képi ábrázolat eléggé szűkre szabott. A második parancsolat értelmezése miatt viszonylag kevés szobor van Izraelben, azok is inkább keresztény kézen levő templomok, kegyhelyek területén. Dávid szobra kivételt képez, de állandó támadásnak van kitéve. Letörik az orrát, lefújják spray-vel, stb.

A keleti ember gondolkozása eltér a miénktől, s megtalálja a módját, hogy képek nélkül is szóljon.

Egy érdekes példája az Izrael Múzeum területén levő Tekercsek Múzeuma. A Tekercsek Múzeuma a föld alatt van nagyrészt, s kupolája a cserépkorsók fedelére emlékeztet és fehérre van festve. Vele szemben van egy nagy fekete gránittömb, amely funkció nélküli. (Nem épület) Mégis beszél. Ha közeledünk az úton, jobboldalon van a Tekercsek Múzeuma, benne a szent iratokkal, baloldalon a tömb. A Szentírás iratait rejtő épület fehér = világosság, míg az üres tömb fekete = sötétség.

Így tudnak szobrok nélkül is üzenni, valamilyen tanítást közvetíteni.

Gyürüs István