Sznobok

2014.02.26 17:40

A sznob szótári jelentése: a szellemi, gazdasági, társadalmi élet kiválóságait majmoló személy, aki a felsőbbrendűsége tudatában tetszeleg, mivel szeretne oda tartozni, ahova soha nem fog, emiatt másokat alsóbbrendűnek tart magánál.

 

oOo

 

Volt szerencsém az utóbbi időben két különböző szanatóriumban több hetet tölteni.

Az egyikben – többségükben – gyógyulni vágyó betegekkel, a másikban inkább sznobokkal találkoztam.

Az első csoportban több valóságos beteg volt. Gyógyulni jöttek.

Bár az ebéd szinte mindig tényleg nagyon gyenge minőségű volt, mégis találtak okot a hálára. „Nem nekünk kell főzni és mosogatni, és elénk teszik az ételt.” S tudtak szívből örülni.

Némelyik közvetlenül műtét után volt, és mindkét lába be volt fáslizva. Két mankóval járt. Az asztaltársai azt sem tudták, hogyan segítsenek neki. Mások többször kifejezték, hogy milyen sokat jelent számukra az orvosok és az asszisztencia segítőkészsége, kedvessége.

A másik szanatóriumban több csillaggal jobb volt az étkezés. Többféle menüből lehetett választani, és bőven volt diétás koszt is.

De a sznobok szerint egy borsólevest és egy mákos tésztát pillanatok alatt el lehet készíteni. És megnyúlt arccal ettek.

Az egyik ebéd fogásait megszámoltam. Volt leves, utána rizs, pörkölt salátával, egy müzliszelet uzsonnára, egy alma és 1,5 literes ásványvíz a hétvégére. Figyeltem, de nem hallottam elismerést, hálát vagy köszönetet.

A sznoboknak túlságosan áthatolhatatlan az aurájuk, és úgy pöffeszkednek abban, mint hajdan a grófok és bárók.

S hogy mindezt miért írtam le?

Mert nagyon könnyű elfelejteni, ki is vagy valójában, és átülni a másik oldalra.

És mivel úgy gondolod, itt úgysem lát vagy ismer senki, bekeveredni a sznobok közé.

S mert könnyű egy követ fújni az elégedetlenkedőkkel.

Meg hát könnyű kiesni abból a bizonyos pikszisből, amikor a társaid egyhangúlag leírnak valakit, akit te a szárnyaid alá vennél.

Pedig egy kedves szó, egy őszinte, szívből jövő dicséret és mosoly... csodára képes!

Hidd el, nem természetes az a sok-sok jó, ami körülvesz. Adj hálát azért! Mondj köszönetet! Istennek is, de ne CSAK neki!

Vagy szerinted a sznobok boldogabbak?