Tiltja-e a Biblia az alkoholfogyasztást?

2019.01.07 18:39

Tiltja-e a Biblia az alkohol fogyasztását (általában)? Mert időnként tiltja (papok egyes esetekben, nazírok, de pl. a királynak sem nagyon szabad inni a példabeszédek könyve szerint). Általánosságban azonban nem. Akkor miért nem iszok alkoholt?

A rabbik szerint a Tórában 613 parancsolat szerepel (365 végrehajtandó és 248 tiltás), de ebben nincs benne az alkohol általános tilalma, és a Biblia egyéb helyein sem találunk explicite ilyen törvényt. Akkor ihatok? Ihatsz, de ha jót akarsz magadnak, mégsem teszed. Isten kétféleképpen adott ugyanis utasítást arra, hogyan éljünk.  Határozott tiltásokkal és parancsokkal, illetve a dolgok egy olyan csoportjával, amit bár nem tiltott tételesen (vagy nem mindenkinek), nem ajánlott, amire jó oka van. Amikor Péld 31:6-ban pl. azt mondja, “adjátok a részegítő italt az elveszendőnek”, azt állítja az alkoholról, hogy rossz, nem érdemes vele élni (és sok helyen ezt állítja). Márpedig ha Isten szerint - habár nem tiltott - nem érdemes vele élni, mert az csak az elveszendőknek jó (addig is felejtenek, addig is kevésbé érzik rosszul magukat), akkor nem vagyok túl bölcs, ha az elveszendők útján járok. Olyan mindez, mint amikor az autó gyártója ugyan nem tiltja, hogy olaj nélkül járj (vagy éppen nem belevaló olajjal), csak éppen el kell hordoznod a következményét - a példánál maradva ez azok útja, akik éppen tönkre akarják tenni az autót, ami így nem fog eljutni a célig.

Miért nem iszok tehát? Mert egyet megtanultam: Istennek mindig igaza van! Ha a teremtőm azt állítja valamiről, hogy árt, akár az életembe is kerül a vele való élés, nem lennék bölcs, ha mindenféle kiskaput kreálnék magamnak, csupán azért, hogy elegendő alapom legyen arra, hogy csináljak valamit, amiről Ő azt álltja, hogy nem érdemes.