Titanic

2014.01.02 12:53

 

A Titanic angol utasszállító luxushajónak épült, és az angliai Southamtonból indult New York-ba első hajóútjára 1912. április 12-én. A kor legnagyobb és legfényűzőbb hajója volt. 16 vízálló rekeszre osztották, és a hajó testét kettős fallal építették meg. Ez azt jelentette, hogyha ezek közül négyet elárasztana a víz, a hajó úszóképessége megmaradna, vagyis az óceánjárót elsüllyeszthetetlennek tartották. Amikor április 14-én éjfél előtt a Titanic jégheggyel ütközött, öt vízálló rekesze felszakadt, és a hajó 15-én hajnal 2 óra 20 perckor elsüllyedt. A katasztrófában 1515-en vesztették életüket 640 km-re délre a kanadai Újfundlandtól.

            Az Egyesült Államokban és a Nagy-Britanniában lefolytatott vizsgálatok során kiderült, hogy a Californian nevű hajó egész éjjel alig 30 km-re tartózkodott a szerencsétlenség helyétől, és segítséget nyújthatott volna, ha a rádiósa szolgálatban van, és nem alszik. Akkor ugyanis foghatta volna a Titanic vészjeleit. A hajó süllyedésének döntő tragédiája akkor következett be, amikor a hajótest kettétört.

            A Titanic elsüllyedése után 80 perccel érkezett Carpatia nevű óceánjárónak köszönhették, hogy nem lelték halálukat még többen a jeges vízben.

            Az esetből okulva, 1913-ban hoztak egy nemzetközi rendeletet, amelyben meghatározták:

            a. A hajón annyi mentőcsónaknak kell lennie, ahány személy hiánytalanul befér a csónakokba. (A Titanicnál ez nem így volt, mert azt mondták, a hajó elsüllyedése kizárt. Így a 2224 személyre csak 1178 hely jutott)

            b. Az út során mentőcsónak-gyakorlatot kell végrehajtani.

            c A hajókon éjjel-nappal rádiós ügyeletet kell tartani.

1985. szeptember 1-én robot-tengeralattjáróval amerikai és francia tudósok megtalálták a hajó roncsait, és megvizsgálták. Kiderült az igazság, mert az expedíció nyomát sem lelte annak a hosszú léknek, amelyet a jéghegy hasított volna a hajó oldalán. Ehelyett megállapították, hogy az ütközés erejétől felszakadt vagy meglazult a hajótest lemezeinek szegecselése, és így azok szétváltak. A betóduló víz pedig elsüllyesztette a hajót. Azt is vélik, hogy a hajó túl nagy volt a korabeli műszaki lehetőségekhez képest, így a masszív gépek rezgése is hozzájárulhatott a lemezek deformálódásához.

            Bárhogy is történt, az biztos, hogy a tudására büszke ember kudarcot vallott. Azzal, hogy kijelentette: a Titanic elsüllyeszthetetlen, önmagát Isten fölé emelte.

  • Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején. Pt.I.5,6. (Károli fordítás)

Összeállította: S. J. Vetés és Aratás 44. évf. 3. szám. 2006/3 14. old.