Tíz szűz

2014.03.03 10:35

Izraelben a mi kultúránktól eltérően kötöttek házasságot. Az esemény általában este történt. A vőlegény eljött a menyasszonyért, akit aztán nagy kísérettel vittek a vőlegény házához, ahol a lakodalom több napig zajlott. A tíz szűzről szóló példázat alapja egy menyegző volt. Tíz lány várakozott a menyasszony házának közelében, azzal a céllal, hogyha jön a vőlegény, csatlakoznak a kísérethez, és lámpásaikkal világítva, szebbé teszik a menetet. A lányok vártak, vártak, de a vőlegény késett. Öt lány nem számított hosszú várakozásra. Ehhez képest látták el magukat olajjal. Úgy látszott, hogy nagyon hamar elfogy az olajuk, és elalszik a lámpásuk. A másik öt lány felkészült volt. Hoztak magukkal tartalék olajat is. Az az öt lány, amelyik nem gondoskodott előre, odafordult társaikhoz:

  • Adjatok nekünk a ti olajotokból!
  • Sajnos nem adhatunk! Előfordulhat, hogy nem lenne elég, ha megosztanánk veletek. Menjetek inkább az árusokhoz, és vásároljatok magatoknak.

Az öt balga elindult a boltba. Amíg vásárolni jártak, megérkezett a vőlegény, és menyasszonyával elvonult a házához. Az öt okos szűz boldogan csatlakozott a menethez, és világítottak lámpásukkal. Később a balga szüzek is visszaérkeztek. Látták, hogy a többiek már elmentek a vőlegény házához. Ők is útra keltek, és odaértek a házhoz. Hallani lehetett a vidámság hangjait. Bekopogtattak az ajtón. Kinézett a vőlegény.

  • Kik vagytok ti? Nem ismerlek titeket – mondta, és bezárta az ajtót.

Így a balga szüzek kint maradtak.

            Jézus a lányok két csoportjával az Őt várók két csoportját ábrázolja. A balgák hallják tanítását, de nem cselekszik. Nem engedik, hogy a hallott tanítás megváltoztassa őket. Az okosak hallják, és meg is cselekszik, amit Isten mond nekik. Az isteni szó átformálja, átalakítja jellemüket.

  • Boldogok, a kik megtartják az ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba. Jel 22;14.

(Mt 25;1-13.)