Újságban megjelent receptjeim

2014.02.05 09:57

RECEPTEK

(Hozzávalók 4 személyre)

Sütőtökleves

Hozzávalók: 25 dkg sütőtök, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, fél fej kisebb káposzta, 1 kisebb karalábé, só, 1,2 l víz

A sütőtököt nagy kockákra vágjuk. A többi hozzávalót közepes méretűre ledaráljuk, illetve szeleteljük. Feltesszük lassú tűzön főzni. Amikor a tök megpuhul, kiszedjük, leturmixoljuk és visszaöntjük a levesbe. Pótoljuk a vizet, sózzuk, és forrás után levesszük a tűzről. Kenyérrel fogyasztható.

 

Tejjel sült krumpli

Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, liszt, tej, víz, olaj

A burgonyát meghámozzuk. A tepsit vékonyan megolajozzuk. A burgonyát karikákra vágjuk, és egy réteget képezünk vele. Ízlés szerint megsózzuk és egy kis marék lisztet szitán keresztül ráhintünk. Ezt rétegenként megismételjük. A legfelsőbb rétegre csak só kerül, liszt nem! /Só helyett ételízesítőt használhatunk/ Ráöntjük a tejet és a vizet fele-fele arányban, hogy a feléig érjen a krumplinak. Alufóliával lefedjük, és puhára sütjük.

 

Párolt zöldségköret

Hozzávalók: 1-1 marék brokkoli kockára vágott sütőtök, nagy karikára vágott sárgarépa, karfiol, só, víz.

A hozzávalókat kevés sós vízben megpároljuk. Nagyon hamar megfő, ne engedjük puhára főni.

A főzőlevet a levesbe önthetjük.

 

Sült bab

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 1 paradicsom, olaj, fél kg főtt bab, só.

A babot kevés vízzel puhára főzzük. A hagymát apróra vágjuk, s olajon lassú tűzön megfonnyasztjuk. Héjától megfosztott, apróra vágott paradicsomot keverünk bele. Amikor összeesik, ráöntjük a puhára főtt babot a főzőlével együtt. Megsózzuk és összefőzzük az egészet.

 

Sütőtök krémleves

Hozzávalók: 50 dkg kockára vágott sütőtök, víz, só, 1-1 kk őrölt kömény, majoránna, bazsalikom.

A hozzávalókat feltesszük főzni annyi vízben, hogy ellepje azokat. Amikor megpuhul a tök leturmixoljuk az egészet. Visszaöntjük a főzőedénybe, ízlés szerint beállítjuk az ízét és az állagát. Újraforrás után levesszük a tűzhelyről.

 

Sárgaborsós zöldségleves

Hozzávalók: 15 dkg sárgaborsó, 1 fej hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 karalábé, kevés karfiol, só, víz, levestészta.

A sárgaborsót megválogatjuk és megmossuk. Feltesszük főzni az apróra vágott hagymával, és addig főzzük, míg szétfő. Ekkor tesszük bele a többi hozzávalót /A levestészta kivételével/ Amikor megfőtt beállítjuk az ízét és ízlés szerinti mennyiségű levestésztát teszünk bele.

 

Lencseleves

Hozzávalók: 25 dkg lencse, 0,5 liter paradicsomlé /vagy kis konzerv sűrített p./ só, víz, babérlevél, 2 fej hagyma.

A lencsét megválogatjuk, megmossuk. A vízbe feltesszük főzni a lencsét, apróra vágott hagymával, babérlevéllel. Amikor a lencse megpuhul, megsózzuk és hozzáadjuk a paradicsomlevet. Miután felforr, levesszük a tűzről. Barna kenyérrel fogyasztjuk.

Gyümölcssaláta

 

Megtisztítunk, és apró darabokra vágunk mindenféle idénygyümölcsöt: alma, narancs, banán, kivi, teszünk hozzá dobozos ananászbefőttet. Kevés mézzel és citromlével ízesítjük, jól összekeverjük. Tetejét narancs és kivi szeletekkel díszítjük.  Kókuszreszelékkel kb. egy órát állni hagyjuk.

 

Alma-cékla saláta

 

1/3-ad rész cékla, 2/3-ad rész alma apróra reszelve. Vagy az alma levét öntsük rá, vagy kevés víz, citromlé, méz keverékét. Jól keverjük össze, kicsit hűtsük le. Azonnal fogyasztható.

 

Alma-sárgarépa

 

2/3-ad rész alma, 1/3-ad rész sárgarépa. Elkészítés, mint fenn.

 

Cékla sárgarépa

 

1:1 arányban kislyukú reszelőn lereszeljük a céklát és a sárgarépát. Nem kell hozzá ízesítő, esetleg kevés méz és pár csepp citrom

 

Nyers zöldségsaláta

 

70 dkg sárgarépa

20 dkg petrezselyemgyökér

10 dkg zeller

Apróra reszeljük. Keverjük össze. Tárkonyecettel, mézzel ízesítjük. Fogyasztás előtt legalább fél óráig állni hagyjuk!

 

Karalábé saláta

 

Megtisztítunk egy közepes méretű, nem fás karalábét, sajtreszelőn lereszeljük, kicsit besózzuk és kb. fél órára állni hagyjuk. Kicsavarjuk a levet, amit engedett, teszünk hozzá 2 ek. Olivaolajat és ízlés szerint citromlevet. Díszíthetjük paradicsomszeletekkel vagy salátalevéllel, vagy snidlinggel.

 

Feketeretek saláta

 

Megtisztítunk két-három db feketeretket, sajtreszelőn lereszeljük, kicsit besózzuk, és állni hagyjuk. Ha levet enged, kicsavarjuk. A retek mennyiségének megfelelően keverünk bele kefirt és 2-3 ek. olivaolajat.

 

 

Tepsis krumpli

 

10-12 db közepes burgonyát tisztítsunk, és mossunk meg. A tepsi aljára öntsünk kevés olajat.

a) Az olajra helyezzünk vékony gombaszeleteket, vagy

b) A tepsi aljára tegyünk előzőleg sós/vegetás vízben előfőzött szójahús-szeleteket, amire 5-6 cikk áttört fokhagymát és egy kevés vegetát tegyünk

A megmosott egész, esetleg félbevágott burgonyákat rakjuk sorba a tepsi aljára – vagy a gombaszeletekre vagy a szójaszeletekre – kicsit még sózzuk meg. Öntsünk rá kb. fél liter vizet, fóliával takarjuk le és süssük ropogósra. Salátával tálaljuk.

 

Vargányás krumplileves

 

Hozzávalók: Egy kg krumpli, 3 l. víz, 5-6 cikk fokhagyma, egy marék szárított vargánya, 3 babérlevél, 2 pohár tejföl, 3 ek. liszt, 2 kk. só.

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és feltesszük főni. Hozzátesszük az átnyomott fokhagymát, a vargányát, babérlevelet és sót. Miután a krumpli megfőtt a tejfölből és lisztből készült habarást rátesszük. Miután újra forr, ízlés szerint ízesítjük – sózzuk.

 

 

Csatári krumpli

 

Hozzávalók: Másfél kg. Krumpli, 3 l. víz, 2 fej hagyma, ¼ dl olaj, 2kk. piros paprika, 2 pohár tejföl, 2 kk. só, 2-3 babérlevél.

A krumplit meghámozzuk, hosszúkásra vágjuk. Olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a pirospaprikát és ráöntjük a vizet. Hozzáadjuk a tejföl kivételével az összes hozzávalót. Amikor megfőtt a krumpli, hozzáadjuk a tejfölt, és jól összekeverjük. Újraforrásig tartjuk a tűzön. Szükség és ízlés szerint sózzuk.

 

Cukkínis lecsó

 

Hozzávalók: Paprika, cukkíni (vagy gyenge spárgatök vagy patisszon), paradicsom, hagyma, só, olaj.

A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk és felszeleteljük.

Olajon a hagymát megdinszteljük és rátesszük a hozzávalókat, Ízlés szerint sózzuk, esetleg egy pici csípős pirospaprikát tehetünk bele.

 

 

Zöldséges sült krumpli

 

Hozzávalók: 2 kg krumpli, 2 padlizsán, 4 paprika, 2 fej hagyma, fokhagyma, olaj, ételízesítő, víz.

A hozzávalókat megtisztítjuk és felkarikázzuk. Kiolajozott tepsibe rétegesen lerakjuk, ízesítjük és fél liter vizet töltünk rá. Alufólia alatt sütjük, amikor megpuhult, levesszük róla a fóliát, és egy kicsit megpirítjuk.

 

 

Sült töltött paprika

 

Hozzávalók: 1 pohár rizs, víz, só, „szilas szójafasírtpor”, fokhagyma, vörös hagyma, majoranna, őrölt kömény, paprika, paradicsom.

A rizst a szokásos módon elkészítjük: 1 pohár rizshez két pohár víz. Amikor kihűlt, a szójafasírtpor felét, a fűszereket hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk, ha kell, vizet adunk hozzá.

Tompa végű paprikákat megmosunk, kiszedjük a magházat és megtöltjük rizzsel. Ne töltsük meg teljesen, a végét zárjuk le egy egész paradicsommal.

Olajozott sütőben megsütjük.

 

 

Rizses tök

 

Hozzávalók: 2 pohár rizs, víz, só, ételízesítő, fűszerek, hagyma, 1 kg tök, olaj, sajt.

A rizst a szokásos módon elkészítjük (2 pohár rizshez 4 pohár víz).

A tököt megtisztítjuk és legyaluljuk.

Olajozott tepsibe egy réteg rizst, egy réteg tököt teszünk, ezt ismételjük, tetejére rizs kerüljön. A tök rétegre ételízesítőt és reszelt sajtot hintünk. A tetejére reszelt sajttal összekevert tejfölt vagy kefirt teszünk.

 

Bosnyák leves

 

Hozzávalók: Egy kg káposzta, 2 petrezselyem gyökér, 2 paszternák, 2 sárgarépa, egy fej karalábé, 3 szem krumpli, két fej vöröshagyma, öt gerezd fokhagyma, paradicsompüré, só, majoránna, őrölt kömény és víz.

A hozzávalókat megtisztítjuk, karikára, illetve kockára vágjuk. Annyi vízbe tesszük fel, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket. Amikor megfőtt – kb. fél óra – felengedjük a paradicsompürével. Tehetünk bele vegetáriánus virslit vagy gombát is.

 

Sajtos sós kifli

 

Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehér liszt. 4 dkg élesztő, cukor, só, kömény olaj vagy margarin, víz vagy tej, sajt.

Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk, és langyos vízzel megdagasztjuk a tésztát. Fél cm vastagságúra sodorjuk, és háromszög alakúra vagdaljuk. Egy egy sajt-csíkot helyezünk a közepébe, és kiflit formálunk belőlük. Sóval és köménnyel díszítjük. Előmelegített sütőben kb. 35’-ig sütjük.

 

Graham pogácsa

 

Hozzávalók: 60 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehér liszt 5 dkg élesztő, egy kk. cukor, só, víz, szezámmag, lenmag, hántolt napraforgó és tökmag, köménymag, sajt, 25 dkg Rama margarin, 2 deci kefir vagy 12%-os tejföl.

Az élesztőt langyos vízben a cukorral és 2-3 evőkanál liszttel megfuttatjuk.

A lisztbe belekeverjük a szezámmagot, lenmagot, hántolt napraforgót, tökmagot és köménymagot. Beletesszük a sót (kb. egy csapott ek.), a Rama margarint és a kefirt vagy tejfölt, kicsit összedolgozzuk, majd belekeverjük a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, összehajtjuk, újra nyújtjuk, ezt háromszor, négyszer megismételjük. Végül kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejére reszelt sajtot teszünk és előmelegített sütőbe téve, megsütjük.

Lenmagos kenyér

 

4 dkg élesztőt kb. 10 dkg liszttel, langyos vízzel, egy mokkáskanál cukorral összekeverve felfuttatunk.

 

Összekeverünk 75 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet,

25 dkg fehér lisztet

(legjobb „fehér”-lisztek: a „Tüskeszentpéteri”, a „Pannon Győr” és a „Cerbona Alba”)

1 teáskanál sót

2 evőkanál lenmagot,

0,5 dl étolajat

és a felfuttatott élesztőt.

 

Meleg, 35-38 fokos vízzel simára dagasztjuk.

Magasfalú, középnagyságú tepsit kivajazunk, a masszát beletesszük és addig hagyjuk meleg helyen kelni, amíg teljesen kitölti a tepsit.

Előmelegített sütőbe tesszük, 10 percig a legmagasabb hőfokon, 80 percig a legalacsonyabb hőfokon sütjük.

 

 

Gyöngebab-leves

 

Kevés olajon, vízben megdinsztelünk egy fej apróra-vágott vöröshagymát. Szórunk rá kevés pirospaprikát, majd rátesszük a kifejtett babot, apróra vágott sárgarépát, zöldséget, karalábét és 2-3 szintén apróra vágott közép-nagy újkrumplit, ízlés szerint sót. Felengedjük vízzel, és puhára főzzük. Ha megfőtt, 1 tojással készített csipetkét teszünk bele. Apróravágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

 

 

 

Tökfőzelék

 

Egy nagyobb fej vöröshagymát apróra vágunk, kevés olajon, vízzel üvegesre pároljuk, teszünk bele egy kávéskanál enyhén csípős őrölt pirospaprikát.

Közben megtisztítjuk és legyaluljuk a tököt – legjobb a spárgatök, de finom cukkíniből is – egy 20 percnyi időre lesózzuk, majd kicsavarjuk és a párolt hagymára tesszük. Kaporral, sóval esetleg vegetával ízesíthetjük. Két deci kefirt, két deci 12%-os tejföllel, liszttel krémmé keverjük és a még nem teljesen megfőtt tököt behabarjuk. Kevés tejjel vagy szójatejjel felengedhetjük, és beállíthatjuk a sűrűségét. Így együtt puhára főzzük. Tükörtojással tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Öntött karfiol

 

Egy bögre rizst megfőzünk 2 bögre sós vízben.

 

Egy nagy fej karfiolt rózsáira szedünk, megtisztítjuk, enyhén sós vízben félig megfőzzük.

 

Apróra-vágott vöröshagymát kevés olajon, vízben megpárolunk, egy kk. őrölt pirospaprikát szórunk rá és belekeverünk egy bögre – előzőleg enyhén sós vagy vegetás vízben megfőzött szójagranulátumot. Egy kicsit összesütjük, két-három apró darabokra vágott paradicsommal és paprikával.

Magasfalú, kiolajozott tepsibe lerakjuk a rizst, rátesszük a pörkölt alapot, erre a karfiolrózsákat, végül az egészet leöntjük a következő masszával:

2 deci kefir, két deci 12%-os tejföl, két deci tej, 3 evőkanál liszt, egy kk. só. Simára keverjük és egyenletesen a karfiolra öntjük, tetejére sajtot is reszelhetünk. Ropogósra sütjük, melegen tálaljuk.

 

Tavaszi nyers lecsó

 

3-4 paradicsomot középnagy darabokra vágunk, ugyanennyi paprikát lekarikázunk, 3-4 db uborkát nem túl vékonyan felszeletelünk, 3-4 közepes vöröshagymát apróra vágunk és 3-4 cikk fokhagymát áttörünk. Az egészet összekeverjük.

 

Öntet 1. Egy egész citrom levét, egy csapott evőkanál sóval és 0,5 deci olívaolajjal összekeverjük és az összedarabolt salátára öntjük. Kb. fél órán át hideg helyen állni hagyjuk, Tálaláskor a tetejére reszelt sárgarépát szórhatunk.

 

Öntet 2. Két deci kefirt egy csapott evőkanál sót, fél deci olívaolajjal, őrölt kaporral összekeverjük és az összedarabolt salátára öntjük. Kicsit állni hagyjuk, tálaláskor a tetejére egy evőkanálnyi reszelt sajtot szórhatunk. (Parmezán)

 

Töltött paprika – hús nélkül

 

Hozzávalók: Négy db szép paprika

Töltelékhez 1 bögre rizs, 10 dkg szójagranulátum, 4 evőkanál búzadara, só, egy közepes fej vöröshagyma, 3 cikk áttört fokhagyma.

Levéhez: ¾ deci olaj, 4 evőkanál liszt, őrölt paprika, két deci sűrített paradicsom, két liter víz, só, cukor.

 

Elkészítése: A paprikákat megmossuk, magházukat éles késsel kivájjuk. A rizst a szokásos módon megfőzzük. A szójagranulátumot vagy egy éjszakán át sós vízben áztatjuk, vagy sós vízben felforraljuk, és állni hagyjuk egy kis időre. Az elkészített rizst, a leszűrt és kinyomkodott szóját, az előzőleg apróravágott, olajon megdinsztelt vöröshagymát, a darát és fűszereket összedolgozzuk. Ha nem állna össze, egy kevés vizet adhatunk hozzá. A töltelékkel megtöltjük a paprikákat, a maradékból gombócokat formálunk.

Elkészítjük a levet úgy, hogy a liszt és olaj segítségével rántást készítünk, piros paprikát hintünk rá, feleresztjük vízzel és beletesszük a sűrített paradicsomot. Ízesítjük, miután felforrt, beletesszük a paprikákat és a gombócokat. Kb. 10 perc forrás után az étel kész.

 

 

 

Tökből készült cicege

 

Hozzávalók: tök, só, ételízesítő, majoránna, fokhagyma, liszt, pirospaprika (esetleg tojás), olaj a kisütéshez.

Egy kisebb tököt megtisztítunk, lereszeljük, besózzuk, és állni hagyjuk. A kinyomkodott tököt összekeverjük annyi liszttel, hogy képlékeny legyen. A fenti fűszerekkel ízesítjük. Kanállal forró olajba szaggatjuk, és laposra nyomkodjuk a kanál domború felével. Addig sütjük, amíg meg nem pirul, ezután megfordítjuk. Amikor kész, kiszedjük, lecsöpögtetjük. Egészségesebb, ha kiolajozott tepsibe rakjuk a masszát, és sütőben sütjük. Itt is forgassuk meg egy lapát segítségével.

 

 

Rántott cukkíni

 

Gyenge, friss cukkínit használjunk, ami elérte az 5 cm átmérőt. A cukkínit megmossuk és kb. 4 mm széles karikákra vágjuk. Mindkét oldalt megsózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk. A szokott módon panírozzuk, és forró olajban sütjük.

 

 

Vitamin-bomba-szendvics

 

Hozzávalók: Hamburger-zsemle, de vizes zsemle vagy két szelet kenyér is megfelel.

Margarin, szójahús (vagy burizer vagy fasírozott vagy, tükörtojás vagy más húspótló), sajt, saláta vagy kínai kel, majonéz paradicsom, ananászkarika.

 

A hamburger-zsemlét kettévágjuk, és mindkét oldalát megkenjük margarinnal. Az alsó felére rátesszük a húspótlékot, ezt meghintjük egy kis reszelt sajttal. A salátát apróra vágjuk, ráhintjük az előzőekre. Erre majonézt csurgatunk, majd 2-3 karika paradicsomot helyezünk rá, amit egy ananászkarikával koronázunk. Erre felhelyezzük a zsemlye felső részét. Alu- vagy zsugorfóliába csomagolva biztonságosan szállíthatjuk így tízóraira vagy kirándulásra is kitűnő.

 

 

Spagetti.

 

Összetörünk, és sós vízben kifőzünk fél kg. spagetti-tésztát, és kevés olajjal összekeverjük.

 

2-3 közepes vöröshagymát apróravágva megdinsztelünk kevés olajon. Pirospaprikát, paradicsomszószt teszünk hozzá. Rádarabolunk apróra-vágott paprikát és paradicsomot, puhára pároljuk. Aprórávágott konzerv-gombát keverünk bele és összesütjük. Ízesítjük majoránnával, őrölt köménnyel.

A tányérra spagettit teszünk, közepébe a fenti szószból teszünk és reszelt sajttal megszórjuk.