Vörös tenger

2014.02.27 11:10

Valószínű, hogy a Vörös tenger nevével már gyerekkorban megismerkedtünk. A kivonulás történetéhez hozzátartozik Izrael népének a száraz lábbal való átkelése az útjukban álló tengeren. Miért Vörös tenger a Vörös tenger? Vannak különböző vélekedések, de a lexikonok és az izraeli idegenvezető szerint is a környező vörös kőzetről kapta a nevét.

Földrajzilag nézve Afrika és Ázsia között húzódik. Délen az Indiai Óceánba torkollik. Északon két „szarva” van. A z egyiket a Szuezi csatorna révén összekötötték a Földközi tengerrel. Ezzel az amúgy is gazdag állatvilága még gazdagabb lett, mivel a két tenger között vándoroltak állatok egyik helyről a másikra. A jobb oldali „szarv” az Akabai öbölben végződik. Itt található az izraeli Eilat nevű város. Itt karácsonykor is lehet fürödni, mert a víz hőmérséklete nem igen megy 26 C fok alá. A Vörös tenger legnagyobb mélysége 3039 méter, míg az átlagos mélysége 500 méter körül van. Elég mélynek tűnik ahhoz, hogy ne csoda révén tudjanak átkelni rajta.

Magam minden vizet hidegnek érzek, de a Vörös tenger nekem is megfelelt, valószínű, mintegy 30 C fok felett lehetett szeptember végén – október elején.

Ahogy említettem, nagyon gazdag a tenger állatvilága. A búvárok paradicsoma, akik a víz alatti világot kutatják. Gyönyörű korallok és számtalan színes hal úszkál szinte szelíden, majdnem elérhető távolságban a fürdőzőktől. Mivel gyorsan párolog a melegben, és olyan folyók, amik pótolnák a vízveszteséget – nincsenek – a Vörös tenger sótartalma magasabb a tengerek sótartalmánál.

Utazási irodák sora csábítja a kirándulókat ebbe a térségbe. A hívő embernek ez a tenger Isten csodáiról beszél.

Gyürüs István