Milyen hallgató vagy?

2014.09.02 11:00

Milyen hallgató vagy?

Egy perzsa sah egyik vendégétől különös ajándékot kapott: három emberi alakot. Amikor a küldönc átadta, elmagyarázta, hogy a három alak ugyan egyformának látszik, egyik azonban különösen érdekes.

A sah a szobrokat gondosan megvizsgálta, de semmilyen különbséget nem vett észre. Tanácsosai is hiába fáradoztak, hogy megfejtség a rejtélyt. Végre, amikor a sah már majdnem feladta a reményt, egyik alattvalója felfedezte, hogy a szobrok füleibe lyukak vannak fúrva. Vett egy fűszálat s először az egyik szobrocska fülébe dugta. A szál a másik fülén jött ki. A másik szobornál a szájon. A harmadiknál a fűszál a szobor belsejében akadt meg. Ekkor így szól a sah:

  • A három szobor közül ez a legértékesebb! Az első értéktelen, akárcsak az, aki amit hall, egyik fülén beereszti, a másikon meg ki. A másik sem sokat ér. Ez olyan ember, aki a hallottakat azonnal továbbmondja, mert nem tudja magában tartani. A harmadik viszont ahhoz az emberhez hasonlít, aki meghall valamit, gondolkozik rajta, magában feldolgozza és aszerint cselekszik: ezért ez a legértékesebb!

A három közül te melyikhez hasonlítasz?

Jézus így int:

“Vigyázzatok, hogy miként hallgatjátok!”

Uram, segíts, hogy az Igének jó hallgatója legyek!

  • “Boldogok, akik hallgatják az Isten beszédét, és megtartják azt.” (Luk. 11:28)

“Élet és Világosság” 1993/8