Felkészülés az anyaságra, apaságra

 

Szükség van ilyen leckére

A fogamzásgátlás korszaka előtt a babák egyszerűen csak megérkeztek, és nagyon kevés pár élt a családtervezés bármilyen formájával. Még most is ezrekre rúg a nem várt (és nem kívánt) terhesség száma, de általában véve azt mondhatjuk, hogy az embereknek módjukban áll eldönteni, akarnak-e gyereket, és ha igen, mikor. A népi bölcsesség azt tartotta, elég, ha felnőnek a gyerekek. A követelményrendszer azonban megváltozott, és sok jövendő szülő bizonytalankodik, hogyan nevelje a gyerekeit, még akkor is, ha úgy döntöttek, érdemes szülőnek lenni. A szexuális kapcsolat nem kizárólag a nemzést szolgálja, de a nemzés az elsődleges cél. Ha ezt összességében tagadják, ez odavezethet, hogy a pár önzővé válik, csak magával foglalkozik. Az anyai és néha a lappangó apai ösztön a legtöbbünk esetében fölénk kerekedik.

 

Érzelmi felkészülés

A házasság kezdetekor két ember a szándéka szerint elkötelezi magát amellett, hogy megosztja az életét. Mindegyikük szeretete a másikra összpontosul. Eltekintve a munkától és egyéb elterelő dolgoktól, mindegyik fél a másik figyelmének középpontja. A baba ezt fogja megváltoztatni. Tökéletesen rajongani való, mégis tökéletesen énközpontú. Nincs érzéke semmi máshoz, csak az alapvető testi szükséglethez, mégis már a születése előtt reagál az örömre, bánatra, dühre, nyugalomra. Jövendő apu! Elég felnőtt vagy ahhoz, hogy elfogadd, és ne neheztelj a gyerekre, aki kitesz téged a feleségének világának közepéből? Jövendő anyu! El tudod fogadni a reggeli rosszullétet, az alakod ideiglenes elvesztését, a kényelmetlenséget, az álmatlan éjszakát és a változást kettőtök meghitt életében? Apajelölt! A feleségednek rengeteg támogatásra, bizonyosságra és szeretetre lesz szüksége a kilenc hónap alatt. Nem ez az ideje a tréfálkozásnak egy karcsú szépségről az uszodában... Szülőnek lenni az egyik legkomolyabb döntés, amit csak egy pár hozhat.

 

Intellektuális felkészülés

A fogamzás és a szülés közötti hónapokban van időtök elolvasni a csecsemőgondozásról szóló könyveket, és hozzáedződni a gondolathoz, hogy ezután háromtagú család lesztek. Olvassatok együtt, hogy mindketten tudjátok, mi fog következni! Jövendő apa! Ne bújj el az újság mögé, és ne keress kifogást ebben az időszakban, hogy a baba körüli tennivaló az asszony dolga! Tökéletesen gyámoltalannak fogod érezni magadat, de megtanulhatod a gyerek fürdetését, a cumisüvegből való etetést és a piszkos, illetve tiszta pelenkák kezelését. A papák kellemesebbnek találják a tisztákat, mint a használtakat? Hát, a mamák is. Osszátok meg a feladatot, osszátok meg a dolgok rossz szagú oldalát is! Ne csak dicsekedj a babával, amikor tiszta, és elégedetten, jóllakottan gőgicsél! Egyezz bele, hogy amikor te vagy soron, éjszaka is ránézel a babára, ha szükséges! Igazítanod kell a napi beosztásodon, az alvási szokásodnak, szükségletednek és egyéb követelménynek megfelelően! Lehet, hogy semmi sem romlik el, ha megtervezetlenül hagyod, de jobban fog menni, ha előre átgondolod.

Olvassatok a csecsemőtáplálásról, de ne legyetek túl merevek. A gyerekek egyéniségek, és megvannak a kedvenc dolgaik. Ne felejtsétek el, hogy a baba legjobb tápláléka rendszerint az anyatej, ami az elválasztásig védettséget biztosít a fertőzéssel szemben. Tudnotok kell, mely étel a legjobb az egészséges növekedéshez és fejlődéshez. Próbáljátok meg elkerülni, hogy a baba édesszájú legyen!

 

Költségvetés a baba részére

Talán abban a hitben keltetek egybe, hogy „ketten is megélünk annyiból, mint egyedül”. Valószínűleg két jövedelemre számítva házasodtatok össze. Most, hogy döntöttetek a baba felől, vagy a baba döntött felőletek, vannak pénzügyi elintézendők. A mama abbahagyja a munkát. A szülés előtt és után jár összesen húsz hét szülési szabadság. A gyed ideje alatt a munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt. Mégis, jobb, ha meggyőződsz arról, hogy meglesz-e még az állásod, mire visszamész dolgozni. Nagyon komolyan fontoljátok meg, hogyan tudja a mama összeegyeztetni a hivatást a gyerekneveléssel.

Dolgozzátok át a családi költségvetést hármótok számára, a babára fordított összeggel együtt! A gyors növekedés miatt a ruhákat gyakran kell cserélni. A speciális ennivaló drága. Legyetek tisztában az adókedvezménnyel és az összes támogatással (kelengyepénz, családi pótlék, szakszervezeti segély, cséb), ami jár. A terhestanácsadóban bizonyára tudnak felvilágosítással szolgálni.

 

A leendő anya egészsége, gondozása

Szerencsére megfelelő terhestanácsadási és gondozói szolgálat áll rendelkezésre. Erről a körzeti orvos is nyújt felvilágosítást. Megéri részt venni az összes rendszeres ellenőrzésen. Természetesen, ha valami rendellenességet tapasztalsz, ne habozz azonnal tanácsot kérni. Ne felejtsd el ellenőriztetni a fogaidat!

A magzat tápanyagellátása az anyától függ. Ezért az anyának megfelelően kiegyensúlyozott étrendet kell betartania. A tanácsadó felvilágosít, ha bizonytalankodsz. Az étvágy kissé szokatlan lehet, a zavart férj számára furcsának tűnhet a „kívánósság” alapján megjelenő ételválaszték. Egyes anyukák sokat híznak, ez nincs közvetlen kapcsolatban a terhességgel, s nehéz is leadni a plusz súlyt. Ne felejtsd el, hogy a „kettő helyett enni” tévhit! A minőség a fontos, nem pedig a mennyiség.

A magzatot semmi sem védi a szervezetbe kerülő cigarettafüsttől és alkoholtól. Annál félelmetesebb a büntetés. A nem dohányzókkal szemben a dohányzó anyák esetében sokkal valószínűbb, hogy a gyermekeik kis súlyúak és koraszülöttek lesznek. Hazánkban az újszülöttek 10 százaléka ilyen! A cigaretta méreganyaga és az alkohol bekerül a magzati véráramba. A terhesség idejére az apának is abba kell hagynia a dohányzást, hogy az anya körül tiszta legyen a levegő. Kilenc dohányzásmentes hónap után valószínűleg mindkét szülő elhatározza, hogy örökre felhagy a dohányzással, ezzel pénzt takarít meg, és élvezi a tiszta levegőt.

 

Az ésszerű viselkedés

Az érzelmünk a testünk kémiai változásához társul. A félelem a legnyilvánvalóbb példa. Az egész test megfeszül, harc vagy menekülés. A depressziónak is lehet kémiai elindítója, de a depresszió visszahat a test kémiájára.

A magzat reagál a hangokra. Zavarja a hangos, durva zaj. A simogató hang nyugtatja. A gyermeked vérmérséklete már a méhben kialakul.

 

Nem várt, de nem is „nem kívánt”

Létezik statisztikai adat a házasságon kívüli szülésekről, házasságon belüli abortuszokról. A házasságon belüli nem tervezett fogamzásról viszont nincsenek országos adatok. Jöhet a gyerek, mielőtt anyagilag készen volnátok, félbeszakíthat valamilyen előmeneteli tervet. Érkezhet azután is, hogy már azt hittétek, teljes a családotok. A gyermek a spontán szerelmetek eredménye. Sose nehezteljetek a gyerekre, még gondolatban se! Tökéljétek el, mint leendő szülők, hogy ez a be nem tervezett gyermek mindig érezni fogja a szereteteket, sohasem néztek rá csalódottan, amiért a fogamzásgátlás valahogyan nem működött. A nyílt vagy az éppen hogy csak kifejezett elutasítás a gyerekkel való bánás egyik legkegyetlenebb módja.

A nem tervezett baba – ha már úton van – kívánttá válik, és mindig lesz elég szeretet, hogy körülölelje a család legújabb tagját.

 

Férjezetlen és terhes

A fogamzásgátlás bárki számára elérhető, de ezzel együtt több lett a házasságon kívüli terhesség. Mit tennél, ha nem lenne férjed, és terhes lennél, vagy ha a lányod kerülne ilyen helyzetbe?

1. Hacsak mindkét leendő szülő nem akarja a házasságot, az elhamarkodott esküvő gyenge kezdés. „Össze kellene házasodnunk.” Ez kényszerű szerződést takar, nem pedig szabad akaratú választást. A fiú és a lány is úgy érezheti, csapdába került, és a babára fognak neheztelni, mondva, hogy ő az oka az egésznek.

2. Az abortusz a gyors, egyszerűen elérhető és „könnyű” út. Lehet, hogy a testi műtét nem hagy maga után sérülést, de az érzelmi heg valószínűleg megmarad. Egy emberi lény – bár nagyon kicsi volt, és öntudatlan – elpusztult.

3. Tartsd meg a gyereket, és add inkább örökbe! Bár a gyerekről való lemondás együttjár az elválás okozta fájdalommal, az új élet mégis esélyt kap.

4. Tartsd meg a gyereket, és szembesülj az egyedülálló szülő teljes örömével és bánatával. A három lehetséges döntés közül talán ez a legbátrabb. Nem házas szülőnek lenni azt jelenti, hogy anyagi nehézsége lesz, korlátozza a társadalmi életet, és nehezíti a férjhez menést. Manapság sokkal kisebb a folt, amit a férjezetlen anyáknak viselniük kell, mint régebben.

Ha a lányod terhes, támogasd! Ez nem az erkölcsi ítélkezés ideje. A lány és a gyerek érdekét kell nézni, nem pedig a család hírnevét. A Biblia Jézus emberi ősei között is ír egy férj nélküli anyáról (Támárról, Júda menyéről) Mózes első könyve 38. fejezetében és Máté evangéliuma 1. fejezetének 3. versében.